maanantai 27. maaliskuuta 2017




Kevätaurinko paistelee Toukarin soramontuilla tuulen henkäillessä puiden latvoissa. Viime hetken poisjääntejä on tullut mutta koolle on saatu kohtuullisen kovatasoinen kaarti. Tässä ainekset tämän vuoden KevätUKM-koitokselle. Aineksiin voidaan tietysti lisätä perusraaka-aineet joihin kuuluvat ainakin sekasorto, paniikki, paineet, uusi hakkuualue, sininen valtatie ja mitä näitä nyt on. Perussettiä siis luvassa.

Yllä oleva väliaikatuloste antaa kisasta yhdenlaisen kuvan, mutta jättää isoja kysymysmerkkejä. Mihin Eetu eksyi? Miten Pietu johti koko kisaa? Onko Heikivuosi todella ohi? Kuka näki kyyn ja ketä yritettiin huijata oikeen kunnolla? Ainakin näitä kysymyksiä seuraava UKM-tarina pyrkii valottamaan.

Tämän vuoden UKM-radat olivat Koivusalon Sannan käsialaa joka jo ennenkin on päässyt näyttämään tässä vaativassa työssä taitonsa (kts. Kaasmarkku UKM). Heti ensimmästen lähtijöiden sännätessä kohti K-pistettä ja siitä suoraan takaisin lähtöpaikan ohi ja peltoapitkin kaukaisuuteen. Kartan saatuaan kilpailijat hoksasivat että kyseessä oli klassinen väärän K-suunnan kikka, jota on käytetty usein mm. Viron ilvesviesteissä. Kovin montaa uroota kikka ei kuitenkaan päässyt hämäämään mutta edessä olivat jo uudet haasteet.

Ykkösrastille tultaessa alkoi näyttää selvältä että kevään suunnistuskausi alkaisi kaikkien rakastamalla bingo-kisalla. Tiheikön keskellä kivi. Rastiväliajoista huomannee että usealla uroolla oli haasteita tässä tehtävässä. Itse ajattelin laittaa ensi lauantaina loton vetämään sillä rasti löytyi muitta mutkitta. Rastin lisäksi maastosta löytyi Pyry joka tarttui siitä mukaan jatkamaan matkaa.

Heti ykkösrastin jälkeen kilpailijat yllätti uusi, iso hakkuualue. Kilpailunjohtajan mukaan se ei vielä pari viikkoa sitten ollut siinä. Tuttua kilpailun/harjoitusten järjestäjälle Porissa sinänsä. Jotenkin ironista kuitenkin että vihreän keskellä oleva ainoa valkoinen alue oli nyt hakattu maahan. Hakkuu ei kuitenkaan ketään pysäyttänyt vaan sen yli mentiin jotta heilahti. Hakkuulta matka jatkui kohti voima-linjaa jonka alla mutkitteleva polku johdatteli kakkos-kolmosrastien holleille.

Kakkos-kolmosrasteilla ratamestari oli tuonut uuden elementin kisaan mukaan. Rastiympyröiden keskustat olivat poistettu joten rastinotto voitiin suorittaa kahdella tavalla. 1. Luetaan rastimäärite ja etsitään kohteen mukaista paikkaa maastosta rastiympyrän sissältä (suositeltu tapa) 2. Ristinmerkki rinnanyli ja rastiympyrään tähyilemään lippua. ns. herran haltuun - tekniikka (Heikki suosittelee).

Henkilökohtaisesti tuuria oli kyllä jonnin verran mukana rastinotoissa sillä Holmberin Eetumiäs oli juuri tulossa kohteesta pois päin joten niiden hahmottaminen oli helpompaa. Kolmosrastilla näytti siltä että seuraavan välin aikana tulisi duosta-trio kun Eetu tulisi kimppaan. Rastilta lähdettäessä Eetu otti kuitenkin hieman tiukemman kaarroksen rinnettä alaspäin josta ilmeisesti kaarros oli jatkunut hieman yli. Huhupuheiden mukaan vasta pikatien kohina läheisyydessä havahdutti Holmberin joka oli kaartanut rastilta lähtiessä lähes päinvastaiseen suuntaan.

Kolmos nelos väliltä löytyi kisapäivän parasta herkuttelupätkää. Kartalta ei näytä kovin kummoiselta. Tai oikeastaan näyttää todella huonolta jos todenmukaisesti sanoo. Mutta salaisuus piilee maan tai tässä tapauksessa ojan pinnoilla josta löytyy vielä kantava jääkerros. Sininen valtatie käsite tuli jo viitisen vuotta sitten ensimmäisen kerran esille ja sen jälkeen siitä on tullut elävä klassikko. Käytänössä käsite antaa arvoa sille miten ojia pitkin tai ojia juosten pääsee etenemään sujuvasti ja aliarvostettua mainettaan paremin. Tälläkin kertaa sininen valtatie osoitti voimansa ja kun ajatusmaailman osaa muokata oikein tulikin rastivälistä ojasuunnistusrasti jossa ojia pitkin jolkotellen pääsi etenemään suurimman osan koko välistä.

Nelosrastin jälkeen tulikin pätkä jossa rasteja sai sitten ottaa ihan huolella. Rastinotto pätkän alussa sen hetkin kärki (allekirjoittanut ja Pyry) tekivät koukun vitosrastille jonka johdosta kärkeen nousi nousukuntoinen Pietu. Loppumatkasta Pietu menettti kuitenkin reilun sekunnin johtonsa ja harmillisesti viimeinen rastikin jäi väliin. Mahdollisuutena tähän saattoi olla kevätauringossa kalliolla paistatellut kyy jonka poika bongasi. Tulevaisuudessa tältä kaverilta voidaan kyllä odottaa paljon, varsinkin eläinbongauksen saralta. Rastinotto osuudella myös Pyry näytti ettei ole pelkkä juoksukone vaan otti rohkeasti keulamiehen hommia duo-ssa joka tässä vaiheessa näytti juoksevan kärkisijoituksilla. Hollilla kuitenkin myös tasaisen varma Petja. 

Lopussa monen Uroon kohtaloksi koitui rastiväli 9-10 ja erityisest rastinotto. Jälleen oli odotettavissa sokkoammuntaa rastille tultaessa. Rastivälillä sai kuitenkin ensi alkuun jolkotella jonnin verran metsäpolkua ja metsäkone uria pitkin rastilta toista kohti. Tässä kohtaa Pyry alkoi iskeä selkeästi kovempaa vauhtia missä allekirjoittaneella teki tiukkaa pysyä perässä paikoin hyvinkin jäisillä poluilla. Rastinottoon päästiin kuitenkin yhdessä. Rauhallinen lähestyminen rastiympyrään jonka jälkeen mietinnän paikka. Jostain alhaalta kuuluu Pyryn ääni kysyen onko rastia näkynyt. Ei ollut. Hetken mietintä. Pyry juoksee jonnekin ihan muuhun suuntaan. Varsiainen velmu. Kaikkien vanhin kusetuskikka kun itse on jo löytänyt rastin. Äkkiä rastille ja sitten Pyryn perään. Onneksi kaverilta pienet koukut parille seuraavalle rastille ja taas oli duo-kasassa. 10-rastista mainittakoon vielä petjan GPS-käyrästä bongattu kuva mikä osoittaa rastin väärän sijainnin. Lisämainintana petjalle pistetteet ansioituneesta haravointitekniikasta.

Loppulenkillä allekirjoittaneen ja Pyryn-duossa ei ollut enää suurempia muutoksia. Toisen kerran keskusrastille saavuttaessa onnistuin löytämään rastin nopeamimin jonka johdosta nyt itselle pieni keula kohti viimeistä rastia. Nyt molemmilta koukku vielä siihen. Pienen koukun jälkeen miltein yhtäaikaa viimeisellä rastilla jossa onnistuin leimaamaan ensin. Jälleen edellis UKM:n tavoin toisinto loppukiristä joka kääntyi jälleen (vielä) allekirjoittaneelle. Loppujen lopuksi Petja teki kilpailusta tiukan omalla suorituksellaan kiilaten vielä Duo:n välii kakkospaikalle lopputuloksissa.

Syksyllä kolmasmästaruus putkeen tavoitteena ja paita kotiin. Näihin uhkauksiin Mästare ja allekirjoittanut päättää tarinan joka muodosti enemmän kysymyksiä kuin mihin se pystyi vastaamaan.

Mästare Koopee

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Uroskarhut

Uroskarhut

About

"Uroskarhut on vuonna 2008 perustettu rastikarhujen miesten edustusryhmä. Mottona miehillä toimii: "Hauskaa suunnistaen", jota toteutetaan mitä moninaisimmin tavoin." Tämä oli toiminta-ajatus ryhmän perustamiseen. Nykyisellään Uroskarhut on aikalailla irtautunut Rastikarhuista, koska suurin osa on joko lopettanut kilpasuunnistamisen tai vaihtanut seuraa. Nykyisellään Uroskarhut on Uroskarhut ry, joka vieläkin touhuu ihan omiaan mitä moninaisimmin tavoin, mutta yhdistyksen perustamisen pääajatus oli multisport tominnan tukeminen sekalaisen seurakuntamme jäsenille. Ja kuten tässä on huomattu, kaikki urheilu käy!

Instagram

Sisällön tarjoaa Blogger.

Archives

Lukijat