torstai 22. marraskuuta 2012
Ajatus sisäsuunnistuskartasta syntyi jo pari vuotta sitten kun tuli sellanen suunnistaja-lehdessä nähtyä. Miksei Poriinkin sellaista vois piirtää. Sitten lisää sisäsuunnistuskarttoihin tutustumista on tapahtunut lähinnä netin ihmeellisen maailman välityksellä ja erityisen innoituksen kohteena oli sisäsuunnistus kartta Ruotsin laivalta. Sinne kun pääsis joskus mannareissun jälkeen kisaamaan niin jo sujuisi matka joutuisasti, todennäköisesti laivan putkassa jos ei lupaa ensinnä jostain kysyisi.
  Ajatuksena oli ensin tehdä kartta jostain julkistesta urheilurakennusesta: karhuhallista, jäähallista tai urheilutalosta. Tämä pyöri yleisesti vain ajatuksena koska uskoa tapahtuman toteutumiseen ei hirveästi ollut. Kuitenkin päätin nyt kun yo-kirjoitukset loppuivat ja vapaa-aika lisääntyi, tehdä sisäsuunnistuskartan. Ajatus että helpoiten saisi vaikkapa tehtyä omasta koulusta syntyi. Kerran sitten abitanssi kurssin lopulla kävin tutulta liikunnanopettajalta kysymyssä olisiko tämä mahdollista koulussamme ja siitä se ajatus sitten lähti.
   Koululta sain suunnistuskartan pohja-aineistoksi hyvin ajantasaisen ja selvän pääpiirrustuksen, jonka pohjalle oli karttaa helppo ruveta piirtämään. Koska suurta tuntumaa sisäsuunnistuskarttoihinkin ei kuitenkaan ollut ja ne on tehty yleensä hyvin eri tavoin eikä mitään valmiita symboleita löytynyt. Avuksi otettiin sitten tavallisen suunnistuskartan merkit ja alettiin piirtää karttaa niin että se näyttäisi suunnistajallekin selvältä. Sisäsuunnistuskartassa yleensä piirretään kartaan ainoastaan seinät ja portaat, ja tähän ratkaisuun päädyin itsekkin. Kartta on muutenkin pieni joten siihen ei kannata tunkea kaikkia pöytiä ja tuoleja turhaan koska ne eivät ole oleellisia. Oleellisiksi kohteiksi luokittelin koulun käytävät, portaikot ja jumppasalit joissa suunnistus onnistuu ja kaikki muut tilat piirsi suljetuiksi. Tähän asti piirto oli aika selvää, mutta vaikein paikka tuli kun piti päättää miten portaikot ja kerrokset ilmaistaan. Kuten yleensäkin sisäsuunnistuskartoissa piirsin eri kerrokset vierekkäin ja portaisiin laitoin nuolet osoittamaan niiden noususuunnan. Nuolet kuitenkin poistin myöhemmin tulleen palautteen vuoksi, jotta kartasta tulisi selkeämpi. Mittakaava kohdilleen ja sisäsuunnistuskartta syntyi sisätyönä noin parissa tunnissa. Ajatuksena on vielä parannella ja muutella karttaa sen kokemuksen ja kommettien perusteella mitä toivottavasti saan harjoituksesta, joka on tarkoitus pitää joulukuussa.
Työn tulos!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Uroskarhut

Uroskarhut

About

"Uroskarhut on vuonna 2008 perustettu rastikarhujen miesten edustusryhmä. Mottona miehillä toimii: "Hauskaa suunnistaen", jota toteutetaan mitä moninaisimmin tavoin." Tämä oli toiminta-ajatus ryhmän perustamiseen. Nykyisellään Uroskarhut on aikalailla irtautunut Rastikarhuista, koska suurin osa on joko lopettanut kilpasuunnistamisen tai vaihtanut seuraa. Nykyisellään Uroskarhut on Uroskarhut ry, joka vieläkin touhuu ihan omiaan mitä moninaisimmin tavoin, mutta yhdistyksen perustamisen pääajatus oli multisport tominnan tukeminen sekalaisen seurakuntamme jäsenille. Ja kuten tässä on huomattu, kaikki urheilu käy!

Instagram

Sisällön tarjoaa Blogger.

Archives

Lukijat